Veelgestelde vragen

Heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Door de introductie van online mogelijkheden is het tegenwoordig makkelijker om zelf op zoek te gaan naar een geschikte woning. Waar deze taak voorheen door een aankoopmakelaar werd verricht, kunt u nu zelf makkelijk een woning vinden die aan uw wensen voldoet. Hierdoor wordt het inschakelen van een aankoopmakelaar goedkoper.

Toch komt een aankoopmakelaar nog steeds goed van pas. Zijn expertise is, met name wanneer u zelf weinig van de woningmarkt weet, nodig voor inspectie van de woning, de waardebepaling, onderzoek naar onder andere de kadastrale gegevens en voor de onderhandelingen. Want voor goede onderhandeling is ervaring en kennis vereist. Hierdoor is een aankoopmakelaar zeker zijn geld waard.

Wat kost aan aankoopmakelaar?

Wanneer u via Aankoopmakelaarnodig.nl een aankoopmakelaar inschakelt, betaalt u een vast tarief van €2.250,– (incl. btw). Het tarief is dus niet, zoals bij vele andere aankoopmakelaars, een percentage van de aankoopprijs. Wij hanteren een all-in tarief, waardoor u nooit meer betaalt dan dit bedrag.

Wat als de aankoop niet doorgaat?

Komt het niet tot een koop en laat u de onderhandelingen voor uw tweede woning door dezelfde aankoopmakelaar uitvoeren, dan betaalt u voor de eerste poging niets. Indien u de onderhandelingen voor uw tweede keuze door een andere makelaar laat uitvoeren, of als u geen tweede keuze hebt, dan brengt de makelaar €275 (incl. btw) in rekening. Dit tarief dekt de kosten voor de reeds verrichte werkzaamheden.

Hoeveel bezichtigingen begeleid mijn aankoopmakelaar?

Wanneer de onderhandeling van de woning van uw eerste keuze niet leiden tot een aankoop, kunt u kosteloos de makelaar opnieuw inschakelen bij de eerstvolgende woning van uw keuze. In bijna alle gevallen slaagt een aankoop succesvol na de onderhandelingen bij een of twee woningen. Indien de onderhandelingen voor de eerste twee woningen beide niet tot aankoop leiden, mag de makelaar bij elke volgende woning € 275,- extra in rekening brengen. Er zit geen maximum aan het aantal keer dat u de aankoopmakelaar in kunt schakelen.

Kan ik mijn opdracht annuleren?

Het invullen van het aanvraagformulier is geheel vrijblijvend. U wordt dan in contact gebracht met een aankoopmakelaar en na het eerste gesprek kunt u er alsnog voor kiezen wel of niet met de makelaar in zee te gaan. Nadat de aankoopmakelaar werkzaamheden heeft verricht is het echter niet meer mogelijk uw opdracht kosteloos te annuleren.

Mocht u de opdracht toch willen annuleren, dan worden uiteraard alleen de kosten in rekening gebracht die de makelaar al heeft gemaakt. De makelaar brengt dan € 275,-in rekening voor de verrichte werkzaamheden.

Waar werken de Aankoopmakelaars?

Onze erkende makelaars zijn werkzaam in heel Nederland. Na het invullen van het aanvraagformulier krijgt u een aankoopmakelaar toegewezen die in uw regio werkzaam is. Hierdoor weet u zeker dat u altijd aan een aankoopmakelaar gekoppeld wordt die op de hoogte is van de lokale ontwikkelingen.

Bouwkundige keuring?

Een bouwkundig inspectie moet worden uitgevoerd door een specialist. Een makelaar is hiervoor niet bevoegd. De aankoopmakelaar waar u aan gekoppeld bent kan wel adviseren of een bouwkundige keuring nodig is. Een bouwkundige keuring kan ook gebruikt worden als ontbindende voorwaarde. De makelaar zal u hierover adviseren wanneer dit van toepassing is. Op de website www.bouw-keuring.nl kunt u terecht voor een bouwkundige keuring. De specialisten hanteren een vast laag tarief voor een bouwkundige keuring.

Taxatierapport?

De aankoopmakelaar bepaalt de waarde van de woning om sterk te staan in het onderhandelingsproces. Geldverstrekkers accepteren echter meestal geen taxatierapporten die zijn opgesteld door een makelaar die betrokken is bij de aan- of verkoop van een woning. Wanneer u een gevalideerd taxatierapport wenst dat voldoet aan de eisen van de geldverstrekkers, kunt u terecht op de website van Erkende Taxateurs: www.erkende-taxateurs.nl. Zij hanteren een vast laag tarief.

Aankoopmakelaar nodig?

Als u een woning hebt bezichtigd en als deze woning aan uw wensen voldoet, kunt u ons inschakelen. Nadat u het aanvraagformulier heeft ingevuld krijgt u een bevestigingsmail met de contactgegevens van de aankoopmakelaar in uw regio. Over het algemeen zal de aankoopmakelaar dezelfde werkdag nog contact met u opnemen. De aankoopmakelaar gaat mee met de tweede bezichtiging en zal u tijdens de rest van het aankoopproces begeleiden.